Sus
  >  Home   >  Peștera Dâmbovicioarei – o vizită relaxantă, aproape de Bran

Vizita noastră de la Moieciu nu putea să decurgă liniștit, fără a vizita ceva nou. Nu ne stă în obicei să stăm potoliți la cazare. Așa că după ce ne-am dat cu sania, am vizitat puțin împrejurimile și am ajuns prin Bran, simțeam nevoia să vedem și ceva nou.

După o verificare făcută în grabă am văzut că Peștera Dâmbovicioarei era cam la o oră de mers cu mașina. Am citit puțin despre ea, am văzut că este destul de mică, se vizitează rapid și ne gândeam dacă are rost drumul sau nu.

Până la urmă ne-am încumetat la drum, cu cățelu-n lesă și copilul în marsupiu și am plecat spre Dâmbovicioara. Ne-am zis că dacă peștera nu o să merite, măcar peisajul o sa fie interesant, trecând prin Cheile Dâmbovicioarei.

pestera dambovicioarei

Drumul chiar a fost spectaculos, în special ultimii kilometri, când am intrat în Cheile Dâmbovicioarei. Furați de peisaj am trecut chiar pe lângă peșteră, însă ne-am redresat rapid.

Am lăsat mașina într-un refugiu de pe marginea drumului și am urcat cele câteva scări până la intrarea în peșteră.

Citisem că mulți vizitatori au avut parte de un tur „special”, cu un ghid local, de câțiva anișori.. noi nu am avut parte de acest serviciu specializat. Dar a fost ok, am vizitat după bunul plac și după posibilități, cu cățelul și copilul în brațe.

Din fericire mai erau doar vreo 4 persoane, deci am avut peștera doar pentru noi.

Sorina nu este mare fan peșteri, însă Dâmbovicioara este ușor de vizitat, fără galerii înguste, sau joase, să fii nevoit să faci „mersul piticului”.

pestera dambovicioarei

Caracteristici Peștera Dâmbovicioara

Vorbim chiar despre o peșteră cu dimensiuni reduse, având un total de 550m, dintre care 245m sunt vizitabili. Considerabil mai mică decât multe altele, însă cea mai mare din acest areal.

Modelată de apele pârâului Dâmbovicioarei, prin rocile calcaroase ale Munților Piatra Craiului, masiv care se deosebește geologic de grupele muntoase înconjurătoare, unde sunt preponderent roci cristaline.

Datorită acestei caracteristici a Munților Piatra Craiului, s-au dezvoltat în acest areal aprox.50 peșteri, multe dintre acestea nedeschise publicului, iar Peștera Dâmbovicioarei fiind cea mai importantă dintre toate.

pestera dambovicioarei

Deși este opera acestui pârâu, acum peștera este una uscată, întrucât apa și-a schimbat cursul. Temperatura în interior este una constantă, fiind menținută între 10-12 grade C, indiferent de sezon.

Cunoscută printre localnici înca din sec. XVI, a fost amenajată pentru vizitatori, inițial într-un mod necorespunzător, cu făclii pentru iluminat, lucru ce a dus la periclitarea faunei și a florei corespunzătoare. Liliecii au avut cel mai mult de suferit.

Acum este iluminată corespunzător, însă jumătate din peșteră este închisă în continuare tocmai pentru a proteja populația de lilieci. Am reușit și noi să vedem totuși un mic exemplar, care hiberna pe tavanul unei galerii.

Peștera nu este foarte bogată în formațiuni speologice, însă cele existente au fost denumite după imaginația celor care le-au botezat: laba de urs, cap de șarpe, aripa de acvilă, etc).

Aici au fost descoperite și câteva fosile ale urșilor de peșteră.

Nu pot să spun că este cea mai spectaculoasă peșteră vizitată, dar nu am regretat niciun minut petrecut acolo, sau pe drum.

Program și tarife Peștera Dâmbovicioarei

Tarife: 10lei/adult, 5lei/copil

Program: Luni – Vineri: 09:30 – 16:00, Sâmbătă – Duminică: 09:00 – 18:00

Acces: Peștera Dâmbovicioarei se află în Jud.Argeș, la 1km depărtare de comuna cu același nume.
Distanțe: Bran – 25km, Fundata – 21km, Câmpulung – 33km

pestera dambovicioarei

postați un comentariu

three + eleven =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.