Sus
  >  Home   >  TOP 9 cascade uimitoare din România!
cascade din romania

Ușor-ușor lăsăm în urmă iarna, cu temperaturi joase, ninsori și ploi. Iar vremea bună este echivalentă, pentru mulți, cu ieșiri în natură, trasee montane, plimbări prin natură.

România este o țară cu o mare diversitate de frumuseți naturale, ce include numeroase cascade spectaculoase. Dacă ești în căutarea unor peisaje impresionante și aventuri în natură, nu trebuie să ratezi aceste cascade minunate. Iată top 9 cascade din România pe care trebuie să le vizitezi:

9. Cascada Urlătoarea – este o atracție naturală situată în Parcul Natural Bucegi. Această zonă montană este cunoscută pentru formațiunile sale geologice și peisajele impresionante. Cascada Urlătoarea se află în apropierea orașului Bușteni și este ușor accesibilă din această zonă.

Numele „Urlătoarea” provine de la zgomotul puternic pe care îl face apa căzând de la aproximativ 15 metri înălțime, creând o impresie de forță și putere. Cascada este alimentată de râul Urlătoarea și se formează din topirea zăpezii și ploaie.

Traseul către cascada Urlătoarea este unul foarte popular printre turiști și amatori de drumeții, iar accesul se face printr-un drum marcat, ce traversează un peisaj montan pitoresc. Durata drumeției variază între 1 și 2 ore, în funcție de condițiile meteo și de viteza de deplasare a fiecăruia.

În apropierea cascadei se află și o cabană care poartă același nume, Cabana Urlătoarea. Aici, turiștii pot servi masa, se pot relaxa sau pot alege să petreacă noaptea în cazul în care doresc să exploreze mai multe trasee în zonă.

8. Cascada Duruitoarea – este o atracție turistică naturală, situată în nord-estul României, în Munții Ceahlău din județul Neamț. Cascada are o înălțime totală de aproximativ 25 de metri și este formată dintr-un ansamblu de căderi de apă și cascade mai mici, care formează un spectacol natural deosebit.

Numele „Duruitoarea” provine, de asemenea, de la zgomotul puternic pe care îl produce apa în timp ce curge printre stâncile abrupte și coboară pe treptele formate natural.

Poteca turistică ce duce spre zonă se numește Traseul Cascadelor Duruitoarea și traversează o serie de peisaje impresionante în drum spre cascada propriu-zisă. Acest traseu este nepavat, dar este destul de ușor de parcurs chiar și pentru turiștii care nu au experiență în drumeții montane.

În apropiere de cascada Duruitoarea, vizitatorii pot admira și alte atracții din Parcul Național Ceahlău, cum ar fi Rezervația Științifică „Ocolășul Mare” – un ansamblu de stânci și formațiuni geologice ciudate și foarte frumoase, dar și Lacul Izvorul Muntelui, un important lac de acumulare.

Cascada Duruitoarea este o destinație perfectă pentru iubitorii de natură, drumeții și fotografie, reprezentând unul dintre cele mai frumoase spectacole naturale din România.

7. Cascada Valul Miresei – sau Vălul Miresei, este o frumoasă cascadă situată în România, în județul Cluj, în apropiere de localitatea Răchițele.

Numele său provine din legenda conform căreia o mireasă și-ar fi pierdut viața aici în ziua nunții sale, iar în amintirea ei, cascadă a primit denumirea de „Vălul Miresei”. Această cădere de apă prezintă o înălțime de aproximativ 30 de metri, şi este alcătuită din două trepte distincte, creând un efect vizual impresionant.

Cascada este alimentată de izvoarele afluentului Someșului Mare, Valea Ierii, și este formată din seria de cascade ce izvorăște din peștera cu același nume. Zona înconjurătoare este recunoscută pentru peisajele sale pitorești și natura sălbatică.

Cascada Valul Miresei este o destinație populară pentru turiști, drumeții și alpiniști dornici să exploreze și să admire frumusețile naturale ale regiunii. Pe lângă acest obiectiv turistic, în această zonă mai puteți explora și peștera Vălul Miresei, situată în apropiere, și rezervația naturală Pietrele lui Solomon.

Zona Cascada Valul Miresei este accesibilă pe parcursul întregului an, dar scenele cele mai spectaculoase ale cascadei pot fi observate în timpul sezonului de toamnă, când debitul apei este mai mare, sau în timpul iernii, când cascadă îngheață și formează structuri fantastice de gheață.

6. Cascada Beușnița – este o impresionantă formațiune naturală situată în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, în județul Caraș-Severin, în sud-vestul României.

Această destinație turistică atrage numeroși vizitatori, datorită frumuseții sale naturale, unii considerând aceasta ca fiind cel mai spectaculos loc din întregul parc. Cascada Beușnița este alcătuită dintr-un lanț de trepte mici format din travertin, un tip de calcar ce îi conferă un aspect unic și spectaculos.

De-a lungul timpului, apa care curge peste aceste trepte a modelat roca în forme ciudate și a formate mici bazine. În unele părți, succesivele trepte de travertin au format mici lacuri în care apa se adună și se aruncă în continuare în sus peste marginea rocii, creând o mulțime de cascade mici.

Cascada Beuşniţa este înconjurată de o pădure luxuriantă, iar traseul spre aceasta se parcurge pe jos. Aceasta atrage numeroși turiști atât locali, cât și internaționali, fiind un simbol al biodiversității și al frumuseții naturale a zonei. Alături de alte atracții naturaliste, cum ar fi Ochiul Beiului și Lacul Dracului, parcursul traseului poate fi o experiență deosebit de placută și captivantă pentru cei ce iubesc natura și aventura.

5. Cascada Lotrișor – este o atracție naturală situată în România, în județul Vâlcea, în apropiere de orașul Băile Olănești. Cascada este unul dintre principalele puncte de atracție din Parcul Național Cozia, o zonă protejată și de o frumusețe scenică deosebită.

Cascada Lotrișor, cunoscută și sub numele de Valul Miresei, are o înălțime de 15 metri și este alimentată de pârâul Lotrișor. Zona înconjurătoare și pădurile de foioase contribuie la frumusețea peisajului.

Accesul la Cascada Lotrișor se face cel mai ușor pe jos, printr-o drumeție de aproximativ 1,5 km pe un traseu marcat și amenajat, care începe de la barajul de pe râul Olt. Drumeția durează aproximativ 30-45 de minute și este potrivită pentru toate nivelurile de experiență, fiind inclusiv potrivită pentru familii.

Această zonă este, de asemenea, excelentă pentru drumeții, ciclism montan, alpinism și, în general, pentru a vă bucura de natură într-un cadru pitoresc.

4. Cascada Bâlea – este o cascadă spectaculoasă situată în Munții Făgăraș, pe cursul râului Bâlea, în județul Sibiu, România.

Cascada Balea are o înălțime totală de aproximativ 60 de metri și face parte din Parcul Natural Făgăraș. Accesul la cascada Balea se poate face pe Transfăgărășan (DN7C), unul dintre cele mai cunoscute și impresionante drumuri de munte din România, care urcă la altitudinea de 2042 de metri la Bâlea Lac.

Cascada se află la aproximativ 10 km distanță de Bâlea Lac, iar drumul de acces este în mare parte asfaltat (există și o porțiune neasfaltată).

Peisajul oferit de Cascada Balea și zona montană înconjurătoare este spectaculos și atrage anual numeroși turiști și pasionați de drumeții. Este o destinație excelentă pentru cei care doresc să exploreze frumusețile naturale ale Munților Făgăraș.

3. Cascada Șipote – este o atracție turistică naturală situată în localitatea Sălciua, județul Alba, România. Această cascadă se află în Munții Apuseni, în Parcul Natural Apuseni, fiind o destinație populară pentru turiști și amatorii de drumeții și natură.

Cascada Șipote se formează prin prăbușirea râului Șipote de pe un perete de stâncă înalt de aproximativ 18 metri. Peisajul din jurul cascadei este de o rară frumusețe, cu peisaje montane spectaculoase, păduri de conifere și peșteri de dimensiuni diferite, ce alcătuiesc o zonă de mare interes geologic și speologic.

Pentru a ajunge la Cascada Șipote, turiștii trebuie să parcurgă un traseu marcat cu banda albastră, care se poate realiza în aproximativ 2-3 ore în funcție de pregătirea fizică și experiența fiecărui drumeț. Traseul străbate păduri, pășuni și zone stâncoase, oferind peisaje minunate pentru pasionații de fotografie.

În apropiere de Cascada Șipote se află alte obiective turistice valoroase precum Cheile Gâlnicului, Cheile Râmețului și Lacul Tăul fără Fund. De asemenea, zona oferă o varietate de posibilități de cazare în pensiuni turistice sau căsuțe rurale, permitând vizitatorilor să se bucure de o atmosferă autentică și să observe modul de viață tradițional din regiune.

2. Cascada Cailor – este una dintre cele mai spectaculoase cascade din România, situată în județul Maramureș, în partea de nord-vest a țării, în Munții Rodnei.

Această regiune este renumită pentru peisajul său impresionant și bogăția sa naturală și culturală. Cascada Cailor este, de fapt, un sistem de cascade, format din mai multe trepte și caderi de apă. Este cea mai înaltă cascadă din România, cu o înălțime totală de aproximativ 90 de metri.

Apa provine de la izvoarele Bistriței Aurii și se varsă într-un curs abrupt și spectaculos. Zona cascadelor este ușor accesibilă pe jos, cu trasee marcate și amenajate pentru turiști.

De la stațiunea Borșa, un traseu popular duce vizitatorii printr-o zonă împădurită și pe lângă cascade mai mici, până ajung la baza cascadei, unde pot admira impresionanta avalanșă de apă.

Pe lângă Cascada Cailor, zona Maramureș este cunoscută și pentru Parcul Național Munții Rodnei, Mănăstirea Bârsana, Cimitirul vesel din Săpânța și satul tradițional Maramureșan, cu case de lemn, mori de apă și biserici de lemn. Toate aceste obiective sunt atracții turistice importante în regiune și atrag turiști pe tot parcursul anului.

1.Cascada Bigăr – este una dintre cele mai frumoase și neobișnuite cascade din România și chiar din lume.

Aceasta se află în Carpații de pe teritoriul județului Caraș-Severin, în sud-vestul țării. Cascada Bigăr face parte din Rezervația Naturală Beușnița și este situată în apropierea orașului Oravița, la aproximativ 80 de kilometri sud-vest de Reșița.

Cascada Bigăr este specială datorită modului în care apa curge peste rocă. Izvorul ce alimentează cascada se află în partea superioară a unei peșteri, iar apa curge pe un perete rotunjit și misterios de calcar acoperit cu mușchi, formând un văl diafan de apă care se revarsă în râul Miniș.

Grosimea și înălțimea cascadei variază între 0,5 și 1 metru, iar apa se scurge pe o înălțime de aproximativ 8 metri. Această minunăție a naturii a devenit cunoscută în întreaga lume datorită internetului și clasamentelor realizate de diverse publicații online.

În 2013, publicația americană Business Insider a clasat Cascada Bigăr pe primul loc într-o listă a celor mai unice 10 cascade din lume. Zona înconjurătoare este foarte pitorească și oferă numeroase opțiuni de drumeții în aer liber, pentru cei care vor să se bucure de peisajele minunate ale Munților Aninei.

Din păcate, cascada a suferit un eveniment neplăcut. Din pricina inundațiilor, o parte din peretele rotunjit s-a prăbușit.

Aceste 9 cascade reprezintă doar câteva dintre minunile naturale pe care România le are de oferit. Dacă ești pasionat de drumeții, aventură și peisaje deosebite, nu ezita să le vizitezi și să te bucuri de frumusețea lor unică.

postați un comentariu

3 × two =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.