Sus
  >  Home   >  Dino Park – Expoziție temporară la Muzeul de Geologie

În weekend am vrut să vizitez Muzeul Antipa, să vadă și Eva animalele împăiate, dacă la Zoo nu prea sunt șanse. Însă peste drum am avut parte de o surpriză plăcută și am mai făcut un popas scurt.

Dinspre Muzeul de Geologie se auzeau sunete de dinozauri. Am bănuit să au animat puțin colecția din interior, până când am remarcat 2 dinozauri amplasați la intrarea în muzeu, care dădeau din cap și coadă, destul de nervoși.

Probabil le era frig, pentru că temperatura era în jur de 0 grade, sau poate nu erau familiarizați cu traficul din Capitală, dar răgetele se auzeau din depărtare.

În Jurassic, unii dinozauri dezvoltau scaune pe spate, pentru a-și plimba în siguranță copiii

Ne-am apropiat și am aflat că muzeul găzduiește o expoziție temporară, în curtea exterioară.

După modelul Dino Parc din Râșnov, dar la o scară mult mai mică, câțiva dinozauri au fost aduși pentru a-i minuna pe cei mici, dar și pe adulți, deopotrivă.

Reptilele sunt acționate mecanic, prin tehnologie de ultimă generație, după cum spune și sloganul expoziției „Văd, respiră, se mișcă”. Evident, nu se ajunge până acolo, dar tot este destul de interesant.

Taxa de vizitare este destul de mare, ținând cont că vizita durează maxim 30 minute, însă colaborat cu o vizită la Muzeul de Geologie puteți obține o reducere.

dinozauri dino park

Jurassic Park: Dinozauri în centrul Capitalei

Să facem cunoștință cu musafirii noștri temporari..

La intrarea în muzeu îl avem pe fiorosul Allosaurus. Acest băiat rău trăia pe teritoriile Americii de Nord, Africa de Est și Europa Sudică, în urmă cu aproximativ 150 milioane de ani.

Allosaurul alerga rapid pe membrele posterioare, cele anterioare fiind oarecum inutile, mici, cu gheare. Avea un craniu masiv, coadă lungă și grea și ajungea la dimensiuni impresionante, cu lungimi de 9m, înălțime de 4m și 5 tone greutate.

dinozauri dino park

Față în față un alt uriaș, de această dată erbivor, care a trăit ceva mai recent, până în urmă cu 1,6 milioane de ani. Deinotheriul seamănă destul de mult cu un elefant din zilele noastre, însă nu există grad de rudenie între aceștia.

Ajungea la 6 m lungime, înălțime de 4m și o greutate de 13 tone. Spre deosebire de elefanți, Deinotheriul avea craniul mai alungit și maxilarul inferior arcuit în jos, cu 2 incisivi imenși, curbați.

Cei doi pot fi văzuți gratuit, la intrarea în Muzeul de Geologie, însă pentru restul trebuie să plătiți.

Încă de la intrare ești luat în primire de Ceratosaurus, un carnivor de dimensini medii, ce trăia prin America de Nord în urmă cu aprox.150 milioane de ani în urmă.

Se remarcă prin proeminețele de deasupra ochilor și elementele osoase de pe craniu. Trăia în jurul lacurilor și râurilor, unde obișnuia sa vâneze, fiind capabil să înoate.

Pteranodonul, dinouzaur zburător, trăia în zona Americii de Sud, acum 100 milioane de ani.

Avea o lungime de 6 metri, avengura aripilor de 7 metri și o greutate de 60kg. Ciocul lung și ascuțit era o armă perfectă. Dinții îi lipseau, în schimb avea un creier dezvoltat și vedere perfectă.

Carnotaurus a trăit în perioada Cretacică, cu 72 milioane de ani în urmă. Pe același model de carnivor feroce, cu membre posterioare puternice, însă cele anterioare foarte mici, inutile, avea lungimea de 8m și o greutate de 2 tone.

Putea atinge viteze foarte mari, avea dinți ascuțiți și două coarne mari, deasupra ochilor. Se hrănea în principal cu dinozauri erbivori.

Marele T-Rex

Tyrannosaurus Rex, sau T-Rex, poate cel mai cunoscut dinozaur din istorie, nu avea cum să lipsească.

A trăit în Cretacic, cu aproximativ 65 milioane de ani în urmă, pe arealele Chinei, Mongoliei și Americii de Nord. Ajungeau la dimensiuni impresionante, de 12m lungime, 6m înălțime și peste 7 tone greutate.

dinozauri dino park

Dinții săi erau ca niște săbii de 15cm lungime, iar mușcătura este comparabilă cu un elefant care se pune peste tine. Oul de T-Rex avea cam jumătate de metru.

Stegosaurus este acel uriaș cu plăci puternice pe spate. A trăit în Jurassic acum 150 milioane de ani și avea o armură aproape impenetrabilă.

Ajungea la 9m lungime și 4m înălțime, iar cele 2 rânduri de plăci îl făceau să pară o mașinărie indestructibilă…La care adăugăm și țepii din coadă. Deși are o statură înfricoșătoare, stegosaurus era erbivor, hrănindu-se în principal cu ferigi și conifere.

Nu o să vă stric surpriza, prezentând toate exponatele, dar nu pot trece peste Brachiosaurus, gigantul de peste 25m înălțime ce trăia în Jurasic. Ajungea le o greutate de 50 tone, fiind unul dintre cei mai mari dinozauri care au trăit vreodată.

Coada puternică îl apărau de inamici, iar cu dinții puternici rupea frunzișul copacilor, principala sursă de hrană.

dinozauri dino park

Pe lângă dinozauri, avem și câteva figuri cunoscute, în special celor mici, din desenele cu Ice Age. Doi mamuți, stau lângă un tigru cu dinți-sabie (Smilodon). Dacă în desene devin buni prieteni, în realitate lucrurile nu stăteau tocmai așa :)

Program și tarife

Tarife vizitare Dino Park: 25lei/adult, 20lei/copil peste 3 ani, gratuit/copii sub 3 ani

Program: Zilnic între orele 10:00 – 20:00, ultima intrare 19:30.
*Fiind expoziție în aer liber, funcționarea sa depinde foarte mult de condițiile meteo De aceea se poate închide fără anunț în prealabil.
dinozauri dino park
dinozauri dino park

postați un comentariu

nineteen + 4 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.