Situat în partea de vest a țării, Jud. Arad este între puținele în care nu am avut încă ocazia să ajung, alături de cele 2 județe aflate mai la nord, Bihor și Satu Mare. Asta nu înseamnă că îi lipsesc obiectivele turistice, din contră.. Abia aștept să-mi fac drum prin acest colț al țării pentru a-i vizita comorile.
Informații generale Jud. Arad:
Reședință: Arad
Populație: aprox. 409.000 locuitori
Suprafață: 7754 kmp
Vecini: județele Timiș, Alba, Hunedoara, Bihor și Ungaria la vest.
Cele mai importante obiective turistice din Jud. Arad:
- Cetatea Aradului – cetatea în formă de stea cu 6 colțuri a fost construită între anii 1763 – 1783, la cererea Mariei Tereza. A servit ca și închisoare a Imperiului Austro Ungar, printre cei mai faimoși deținuți fiind Horea, Cloșca și Crișan, iar mai târziu Gavrilo Princip, asasinul arhiducelui Franz Ferdinand, atentat care a dus la izbucnirea Primului Război Mondial.
- Castelul Regal de la Săvârșin – este un conac ce aparține familiei regale a României, construit pe locul unui fost castel din sec.al XVIII-lea ce aparținea familiei nobiliare Forray. Domeniul a fost cumpărat de către Regele Mihai în 1944 și retrocedat abia în 1999. Tot aici avem și un parc dendrologic cu o suprafață de 6,5ha, care deține mai multe specii rare de arbori și arbuști
3. Cetatea Șoimoș – aflată în orașul Lipova, cetatea este atestată din anul 1278 și străjuiește pe malul drept al Mureșului. Aflată într-o stare precară, pe vremuri era o cetate importantă de apărare, adăpostind printre alții pe Iancu de Hunedoara. Se pare că numele provine de la creșterea șoimilor, o practică întâlnită în această zonă, pe vremuri.
4. Stațiunea Moneasa – primele informații oficiale referitoare la apele termominerale din zonă au apărut în 1835, deși localnicii se pare că erau conștienți de aceste lucruri de mult mai mult timp. Avea să primească de la Viena titlul de stațiune balneară, fapt ce i-a crescut reputația.
Pe lângă apele sale curative, cu temperaturi cuprinse între 25-32 grade, oferă vizitatorilor și alte obiective turistice precum Peștera Liliecilor, Lacul cu nuferi, Cariera de marmură, Platoul carstic, etc.
5.Mănăstirea Radna – aflată în orașul Lipova, asemeni Cetății Șoimoș, mănăstirea își are originile în jurul anului 1550, ridicată fiind de călugări franciscani. Totuși biserica veche a fost arsă din temelii de căre turci, în 1695, singurul obiect rămas întreg fiind o icoană a Fecioarei Maria.
Construcția actualei biserici a început în 1727, iar turnurile i-au fost adăugate în 1911. În 1992, papa paul Ioan Paul al II-lea i-a conferit titlul de basilica minor.
6.Cetatea Ineu – situată în orașul cu același nume, pe cursul Crișului Alb, își are originile în jurul anului 1334. Peste aproape 200 de ani avea să ajungă o verigă importantă de apărare împotriva otomanilor, însă va ceda în fața năvălitorilor la 1595.
În 1599 cetatea se alătură în luptă lui Mihai Viteazu, în urma victoriei acestuia de la Șelimbăr.
7.Castelul Purgly – castelul a fost construit în două etape: prima clădire a fost ridicată până în 1850, urmând să fie finalizată în 1889. Clădirea este înconjurată de un parc, iar în spatele castelului se află un ștrand cu apă termală, a cărei temperatură este de aprox. 30grade.
8.Biserica Roșie – situată în Mun. Arad și ridicată în anul 1905, este frecventată de credincioșii de origine maghiară ai Bisericii Evanghelice-Luterane. Numele edificiului se datorează pereților exteriori ai acestuia, cu aspect de cărămidă șlefuită. Construită în stil neogotic, are un turn neogotic înalt de 46m, iar în interior găsim o orgă instalată încă din 1927.
9.Mănăstirea Bezdin – o mănăstire a comunității sârbe, situată pe malul Mureșului, în satul Munar. Construită în 1539, a fost incendiată de turci în timpul ocupației otomane în Banat, însă nu a fost părăsită de călugări, care au ridicat o mică biserică din lemn până la construcția celei actuale. Lăcașul din cărămidă a fost înălțat în 1690, în stil bizantin în formă de treflă cu trei abside.
Alte obiective turistice din Arad:
Gara din Arad – construită 1905-1910
Munții Zarandului
Băile Lipova – stațiune balneoclimaterică
Palatul Cenad din Arad – monument de arhitectură din sec. al XIX-lea
Palatul Administrativ – datează din 1878 și are un turn de 54m înălțime
Mănăstirea Gai – ridicată între 1760-1762, servește ca reședință episcopală
Catedrala Catolică din Arad – turnul catedralei de 56m înălțime
Cetatea Șiriei – ruinele unei cetăți din sec. al XIII-lea
Casa Memorială „Ioan Slavici” din Comuna Șiria
Castelul Macea, din comuna cu același nume – construit sec. al XIX-lea