Sus
  >  Home   >  Castelul Almodovar – Highgarden din Game of Thrones!
castelul almodovar

Am ajuns în sfârșit la ultimul episod din seria celor petrecute în Andaluzia, episod dedicat uneia dintre surprizele plăcute ale vacanței, despre care nu știam aproape nimic înainte de plecarea din România – Castelul Almodovar. L-am vizitat la finalul zilei dedicate Cordobei, fiind situat la aproximativ 25km de acest frumos oraș.

Ridicat pe un deal, castelul este vizibil de la mare distanță și arată senzațional, păstrând aerul medieval, fiind unul dintre cele mai frumoase castele din Spania. Cu toate acestea nu era foarte vizitat până în momentul în care a apărut în serialul Game of Thrones, în sezonul 7, unde înfățișa Highgarden, casa familiei Tyrel. Este vorba despre una dintre cele mai bune scene ale sezonului, cea în care armata lui Jaime Lannister asediază Highgarden, iar Olenna Tyrell, vârstnica familiei, privește aparent liniștită de la balconul castelului.

Noi am ajuns aici în jurul orei 16:00 și am avut timp suficient să ne plimbăm pe zidurile castelului. Am urcat cu mașina până sus, unde am găsit o parcare gratuită, iar norocul a făcut să primim și acces gratuit în castel, dar motivul nu mi-a fost clar. Am arătat buletinele, demonstrând că suntem cetățeni U.E. și am fost anunțați că astăzi avem intrare gratuită.

Locație Castelul Almodovar

Situat în satul cu același nume, la 24km sud de Cordoba, se înalță Castelul Almodovar del Rio, în vârful dealului La Floresta (Pădurea), la o altitudine de 250m, masiva fortăreață având o suprafață totală de peste 5100mp.

Din punct de vedere defensiv și ca turn de pază are o poziție excelentă, controlând din vârful dealului toată regiunea învecinată pe o distanță de mai mulți kilometri. Stânca este destul de abruptă, lucru ce a făcut imposibilă săparea de galerii subterane sau penetrarea în secret de către inamici.

Distanță Malaga: 190 km
Distanță Sevilla: 110 km
Distanță Granada: 190 km

Istoria Castelului Almodovar

Dealul La Floresta a oferit protecție și un bun punct de observare pentru locuitorii săi încă din perioada paleoliticului și a neoliticului, însă primele consemnări scrise sunt făcute de scriitorul roman Pliny cel Bătrân, ucis la Pompei în urma erupției vulcanului Vezuviu. Acesta menționa că localitatea era atât de importantă încât emitea propria monedă și făcea comerț nu doar cu alte orașe iberico-romane ci și cu Roma, unde exporta ulei de măsline. Se presupune că orașul era responsabil de producerea a peste 80% din uleiul de măsline din întreg Imperiul Roman.

CASTELUL ALMODOVAR

Castelul Almodovar

Probabil că romanii au ridicat o fortăreață în vârful dealului, iar unii arheologi susțin că o parte dintre zidurile restaurate la începuturile sec.al XX-lea erau de origine romană, însă această ipoteză a fost respinsă în cele din urmă.

Perioada maură este cea în care își face castelul apariția și din care există cele mai multe referințe. Începând cu anul 741, anul în care a fost numit primul Lord de Almodovar, castelul a fost martor și chiar participant la luptele dintre diferitele facțiuni din Al-Andalus. În timpul Califatului Ummayad (sec.VIII-XI), fortăreața aparținea de Cordoba. Califul Abd-al-Ramn II a ordonat în anul 929 a ordonat extinderea și întărirea cetății.

Mai târziu, în perioada luptelor nesfârșite dintre Regatele Taifa, castelul a văzut multe schimbări, ajungând din Regatul Carmona în Regatul Cordoba, iar mai apoi în Regatul Sevilla, urmând să revină sub guvernul din Cordoba până la cucerirea orașului de către creștini.

După ce spaniolii au redobândit Cordoba în 1236, Regele Fernando III cel Sfânt a avut nevoie de 4 ani pentru a îngenunchia fortăreața. Aflată în ruine, el a restaurat-o, iar în anii următori va atinge vârful de splendoare în sec. al XIV-lea, când va fi folosit de diferiți regi creștini drept cetate medievală, garnizoană, reședință regală, trezorerie și închisoare.

castelul almodovar

Castelul Almodovar

Citește și:

 

Giralda și Catedrala din Sevilla

Cordoba – povești cu regi, mauri, Columb și Game of Thrones

Andaluzia – 7 zile la pas prin Sudul Spaniei

Turul Castelului Almodovar

Accesul și zidurile. Intrarea în castel se face prin impresionanta poartă de lemn din sud, acoperită cu plăci din bronz. Intrares este păzită în est de Turnul Mic și în vest de Turela Maură. Înainte de a pătrunde în interior se pot observa unele dintre cele mai vechi părți ale zidurilor, în partea stângă a porții principale.

Turnul Mic. Original din sec. al XIV-lea, protejează poarta principală și drumul interior care duce spre castel. Aici găsim stema familiei Corral, cea care a cumpărat fortăreața în sec. al XVI-lea.

Rampa, Peretele Cortină și Șanțul. Accesul spre clădirea castelului se face printr-o rampă ascendentă în zig-zag, păzită de Turela Maură. Rampa a fost gândită să permită atât accesul pietonilor cât și a cailor.

Curtea interioară și cisterna principală. Urme ale construcțiilor vechi au fost găsite în curtea interioară, locul în care trăia garnizoana. În perioada medievală aici se pregăteau de luptă cavalerii, soldații, caii și fierarii. Tot aici se afla și cisterna principală, de aproape 150.000L, iar una mai mică se află între Tureta Maură și Turnul Pătrat, cu o capacitate de peste 90.000L.

Fortăreața. Turnul se află în extremitatea sudică și este probabil cel mai interesant din punct de vedere artistic. Acesta este turnul în care lordul castelului jura loialitate regelui și se presupune că era cel mai bogat în decorațiuni. Fortăreața este un donjon, separat de restul castelului printr-un pod, cândva mobil. Format din trei părți distincte, datează din sec.al XIV-lea, iar la intrare putem vedea stema Castillei și Leon, probabil una dintre cele mai vechi din Andaluzia.

castelul almodovar

Fortăreața (Castelul Almodovar)

Legenda Prințesei Zaida

În anul 1091 Almoravidii au sosit în Peninsula Iberică cu armatele lor și au încercat cucerirea Alcazarului din Cordoba, în care locuiau Prințul Fath Al Ma`mun alături de Prințesa Zaida. Când războiul a început, prințul a trimis-o pe Zaida la Almodovar pentru a o proteja. Pe 28 martie 1091 Alcazarul a fost asaltat, iar prințul a fost ucis de inamici. În momentul morții soțului său, Zaida se afla în balconul Fortăreței, privind înspre Cordoba. Atunci a observat calul alb al iubitului său venind spre castel.

A doua zi inamicii au cucerit castelul, iar Zaida a fost închisă în temniță, unde avea să moară. Se spune că spiritul său încă nu a părăsit castelul, în fiecare an, pe 28 martie, plimbându-se pe zidurile cetății, suspinând și așteptându-și prințul.

Remarcabile sunt și urmele de artă mudejar, precum superbul balcon cu vedere spre valea râului Guadalquivir (balconul ce a devenit faimos datorită serialului Game of Thrones). Coborând scările de piatră ajungem în singura cameră ce oferă acces spre temniță, cea care a găzduit numeroși prizonieri celebrii. O legendă spune că Regele Pedro I a ordonat aducerea unui păianjen uriaș din Africa pentru a-i proteja comoara și folosit pentru a coborî prizonierii în temnița întunecată.

temnita almodovar

Temnița – Castelul Almodovar

Tureta Maură este numită astfel datorită arcadelor în formă de potcoavă, specifice arhitecturii maure. Situată pe partea estică, tureta avea menirea de a oferi întăriri apărării din interior, în cazul în care inamicul trecerea de peretele cortină (exterior).

Turnul Pătrat. De mari dimensiuni, este un turn foarte interesant în care putem găsi urme ale unei picturi originale, din sec.XIV-XV, reprezentând armele din Castilla și Leon și o boltă octagonală.

Turnul Rotund este probabil cel mai vechi dintre cele 9 care apără fortăreața, datând probabil din sec.al X-lea. Partea inferioară este pătrată, iar cea superioară este rotundă.

Turnul Școlii/ Turnul Maestrului în interiorul căruia se află un mic muzeu în care sunt expuse obiecte din diferite epoci, descoperite în timpul restaurărilor din sec.XX.

castelul almodovar

Turnul Spionării este puțin mai scund decât celelalte turnuri, funcția sa fiind de a detecta atacurile surpriză, acoperind o suprafață foarte mare.

Turnul Clopotelor este ultimul construit și cel mai bine păstrat de-a lungul secolelor, fiind ridicat în sec.al XIV-lea în partea sudică a castelului. Încă păstrează un gargoyle în formă de vultur.

Capela și Conacul. Acesta din urmă a fost proiectat de Fernandez Casanova, cel care s-a ocupat de reconstrucția castelului la începutul anilor 1900. A fost ridicat în stil neogothic, iar astăzi este utilizat pentru studiu și seminarii. Capela a fost construită pentru ca soldații spanioli, creștini, să aibă un loc în care să se roage pentru putere și protecție în luptă.

Tarife vizită Castelul Almodovar (fără ghid):

Adulți: 9 eur

Seniori (peste 65 ani): 7 eur

Copii (4-13 ani): 4 eur

Studenți: 8 eur

Copii (0-3 ani): gratuit

 

Program vizită Castelul Almodovar:

1 Aprilie – 30 Septembrie: Luni – Vineri: 11:00 – 14:30, 16:00 – 20:00, Weekend și sărbători: 11:00 – 20:00

1 Octombrie – 30 MartieLuni – Vineri: 11:00 – 14:30, 16:00 – 19:00, Weekend și sărbători: 11:00 – 19:00

 

Dacă informațiile v-au fost utile nu uitați să ne ajutați cu un like și un share! Pentru mai multe informații, idei de călătorie și ultimele știri din turism abonați-vă la newsletter și urmăriți pagina de Facebook!

castelul almodovar

postați un comentariu

17 − 4 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.